viernes, 7 de diciembre de 2012

VERNE, Jules - Miquel Strogoff (Judit Galí)

                                            Autor:
Jules Verne (Nantes, França 8 de febrer de 1.828 i va morir a Amiens, França 24 de març de 1.905) es un escriptor francés. Tot i que va començar com a autor d’obres de teatre, aquest escriptor francès és conegut arreu del món per les seves novel·les d’aventures i d’allò que s’anomena avui dia ciència-ficció, per a les quals inventava mitjans de transport inexistents en l’època (avions, naus espacials...) i que situava en indrets tant inexplorats com el centre de la Terra, la Lluna o el fons del mar. En destaquen, a part de La volta al món en 80 dies, obres tan importants per a moltes generacions de lectors com Viatge al centre de la Terra, Els fills del Capità Grant, Cinc setmanes en globus o Miquel Strogoff, que es va publicar l’any 1.876.
           
                                                        Argument:
Ivan Ogareff, militar exiliat, ajuda als tàrtars a envair  Sibèria. Tot el seu odi es contra el germà del tsar, el Gran Duc. Aquest no el coneix personalment, tot i que ha estat ell qui l'ha enviat a l'exili.
Els tàrtars tallen els cables telegràfics per impedir la comunicació entre el tsar i el seu germà. Encara que, els homes del tsar han descobert el pla d'Ivan Ogareff d'entrar a Irkutsk amb un nom fals per guanyar-se la confiança del Gran Duc i, després, acabar amb la seva vida.
Llavors necessiten a Miquel Strogoff un correu del tsar, el qual, ha de travessar mitja Rússia. Advertit pel mateix tsar, mai no ha de desvetllar el seu propòsit. Durant el viatge coneix a Nadia Fedor, les circumstàncies els faran companys de viatge, i es creuaran també amb Alcide Jolivet i Harry Blount, periodistes encarregats de documentar la invasió. Miquel Strogoff es veurà obligat a suportar dures proves per tal d'aconseguir complir la missió.



Fragment:
“Els espies russos havíen informat el tsar que Ivan Ogareff tenia un pla:  en arribar a Irkutsk, i entrar-hi sol, fent veure que era un correu, i intentaria que el Gran Duc confies en ell. Llavors despistaria els vigilants de la muralla de la ciutat i n’obriria una porta per deixar-hi entrar les tropes tàrtares. A continuació mataria al Gran Duc i desprès, ell, Ivan Ogareff, es convertiria en Governador d’Irkutsk. Aquesta seria la seva venjança per haver estat expulsat de l’exercit rus.
El cap de la policia, en sentí això, es va inquietar:
-Només hi ha una solució –va dir-.
Enviar un correu amb una carta per al vostre germà, perquè l’avisi dels plants d’Ogareff
-Ja l’he enviat a buscar –va contestar el tsar-
-Molt bé però ha d’ésser el millor correu de tots, perquè ha d’arribar a Irkutsk abans que Ogareff. Ha d’ésser un correu llest, valent i ràpid.
-Així ho espero!”

Comentari:
És un llibre d’aventures i m’ha semblat bastant entretingut. També es veu una mica com vivien els russos en aquella època. Miquel Strogoff és un heroi mitificat que és capaç de suportar les més grans tortures per tal de aconseguir acomplir la seva missió.

No hay comentarios:

Publicar un comentario