martes, 4 de diciembre de 2012

LONDON, Jack - Martin Eden (Guillem La Casta)

Biografia
Fitxer:JackLondon.jpgJack London va ser un reconegut escriptor californià de finals del s. XIX i principis del XX. Aquest va néixer el 12 de gener de 1876 i morí el dia 22 de novembre de 1916. Aquest va fer llibres coneguts com és el cas de La crida del bosc la qual és una novel·la ambientada molt més pels nens i que transmet valors a flor de pell, no com el cas de Martin Eden, la qual n'és d'una molt més profunda. Aquest, transmetia, mitjançant els seus llibres tot de crítiques socials i fomentava uns valors molt morals en els seus llibres. Aquest es va acabant suicidant, i tan ell com les seves novel·les més profundes les podrém comparar amb qualsevol ment romanticista.
Argument
La novel·la disfraça la personalitat, caràcter i vida del mateix autor a través d'un pobre mariner amb mals vicis, indecís, i amb poca visió del futur i del que l'envolta, el qual, un dròpol, el presenten a una bella dama d'una classe social molt més elevada i que no està al seu vulgar abast. Martin s'enamora bojament i intenta donar una volta de 360 graus a la seva vida, canviant d'hàbits, manera de viure, aspecte i molts factors que l'alteren de tal forma que ja no sembla el mateix, engrandeix la seva perspectiva del món amb diversos coneixements i aspectes que mai abans havia conegut. Això li fa descobrir una vida mai vivida abans i on la bellesa és una cosa a estimar i sentir amb cada sensació que li transmet el coneixement. Això provoca que s'inmersi en el noble art d'escriure, de tal manera que pugui transmetre els seus ideals i impregnar a l'altre gent de les sensacions exelces que està vivint. A mesura que transcorra l'obra es van mostrant diversos factors tan polítics com morals, on Eden, el protagonista, veurà que no s'allunyen tan de la mentalitat de la classe treballadora, i que fins i tot pot arribar vulgar com la de qualsevol persona no elevada per la societat d'avui en dia. S'adona que l'ideal de la classe alta no és el que s'esperava i decideix emprendre una volta cap a una vida igualment elevada però vivint-la com ell vol i no com la societat li indica que ha de viure.
Fragment
Un dia Martin va adonar-se que estava molt sol. Era un home fort i sa, però no tenia res a fer. El fet d'haver deixat d'escriure i d'estudiar, la mort de Brissenden i l'allunyament de Ruth havien produït un buit inmens a la seva vida, però el seu tarannà no s'avenia amb la vida regalada ni amb cigarrets egipcis. Era una realitat que els Mars del Sud el cridaven, però tenia la impressió que encara havia de fer coses als Estats Units.

Comentario
És un dels llibres més entranyables que he llegit, ja que si te'l llegeixes ben llegeixes et pot aportar molts aspectes de la vida que et poden semblar desconeguts. És un llibre que tracta factors massa elevats i excels però que cadascú se'ls pot pendre d'una manera molt subjectiva. El recomano a la gent amb ganes de llegir i aprendre coses de la vida, i no a qualsevol lector, ja que aquest llibre pot arribar cansant i fins i tot avorrir, ja que el protagonista té una ment tan elevada i amb un horitzó tan gran que potser que el que s'intenta transmetre no es pugui demostar del tot.

No hay comentarios:

Publicar un comentario