domingo, 9 de diciembre de 2012

BRADBURY, Ray - Fahrenheit 451 (Xavier Miñarro)

Autor

Novel·lista nord-americà de ciència-ficció.
Nascut en una família de pocs recursos que el 1934 emigrà a Los Angeles, de molt jove se sentí atret per la literatura i el cinema. Decidit a convertir-se en escriptor, descartà la formació universitària i, aconsellat per alguns mentors, començà a escriure poemes, narracions i teatre. El 1938 publicà la seva primera narració en una revista i des del 1942 es dedicà exclusivament a escriure. El 1947 publicà el primer llibre de narracions, Dark Carnival, i el 1950, The Martian Chronicles, que el convertí en un dels autors de ciència-ficció més populars. Escriví també guions per al cinema i per a la televisió, entre d'altres, alguns episodis de les sèries The Twilight Zone (coneguda en català per La dimensió desconeguda) i Alfred Hitchcock Presents, del telefilm The Halloween Tree (1994), basada en la seva novel·la homònima (1972), i del film de John Huston , Moby Dick (1956). Del 1985 al 1992 dirigí la telesèrie The Ray Bradbury Theater, per a la qual adaptà seixanta-cinc narracions seves. Algunes de les seves obres han estat portades al cinema. Sobresurt l'adaptació de Fahrenheit 451, de François Truffaut (1966).

Argument

Guy Montag és un cremador de llibres, en una societat on llegir és delicte perquè incita a pensar i qüestionar el poder, en comptes d'abandonar-se a l'hedonisme imperant recomanat pel govern. La trobada amb una dona fa que el protagonista entri en crisi i es qüestioni la seva feina. Llavors entra en contacte amb un grup dissident que memoritza els llibres perquè no es perdi el seu missatge. La seva cap l'adverteix i intenta justificar la censura, segons ella adoptada lliurement pels ciutadans per tal de ser feliços i no amoïnar-se amb lectures pertorbadores. El govern el persegueix i ataca la ciutat amb bombes i controls policials, però els homes lliures escapen al camp i es transmeten la literatura oralment esperant el moment en què la societat permetrà de nou el retorn de la cultura.

Fragment

Som milers de persones que portem un llibre al cap, biblioteques itinerants (...). Al començament no es va tractar d’un pla premeditat. Cada persona tenia un llibre que volia recordar, i així ho feia. Després vam entrar en contacte, viatjant, establint una organització i forjant un veritable pla (...) però la ciutat no s’ha preocupat mai el suficient de nosaltres com per a organitzar una persecució amb la finalitat de trobar-nos. Unes poques persones boges amb paraules al cervell no poden afectar-la, i la ciutat ho sap, i nosaltres també. Mentre la majoria de la població no vagi recitant els seus llibres, no hi ha perill.

Comentari

En aquesta novel·la escrita als anys 50, Bradbury descriu un futur que equivaldria als nostres dies. Be, doncs en el transcurs de l'historia trobes molts punts en comú entre aquesta societat imaginaria i la societat actual. Encara que es un llibre curt, entres directament a la historia i veus com es aquella societat

Personalment, l'he trobat a vegades una mica pesat però encara que no m'agrada la ciència ficció, el recomanaria.

No hay comentarios:

Publicar un comentario